Széchenyi 2020

Újra itt a Hattyúk tava

Bartók Tavasz: Parádé
2022. április 3., vasárnap
1222 – Aranybulla-emlékév
2022. április 13., szerda
Összes

Újra itt a Hattyúk tava

A Székesfehérvári Balett Színház újrafogalmazta a klasszikus balettet: aki kíváncsi, milyen a Hattyúk tava Egerházi Attila rendező-koreográfus olvasatában, az 2022. április 14-én a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, április 19-én a budapesti Nemzeti Táncszínházban megnézheti a kétfelvonásos táncszínházi produkciót.

A Székesfehérvári Balett Színház Hattyúk tava című előadásának bemutatója a budapesti Nemzeti Táncszínházban, közös programként valósult meg 2021. június 4-én. A premier óta nagy sikerrel játsszák úgy a fővárosban, mint Székesfehérváron.

A sokak által jól ismert Hattyúk tava baletthez képest Egerházi Attila rendező-koreográfus másként, más történettel fogalmazza újra a darabot. Olvasatában Siegfried – akit Leigh Alderson magántáncos alakít – egy meghasadt tudatú fiatalember, akit édesanyjával való viszonyából eredő gyermekkori traumái fogva tartanak. A darab karakterei és történései tulajdonképpen Siegfried agyszüleményei, látomásai. Ő maga mindvégig egy szobában ül, miközben önmaga jó és rossz énjét vetíti ki Odette – Kovalszki Boglárka magántáncos – és Rothbart – Cristina Porres Mormeneo magántáncos, koreográfus-asszisztens, próbavezető balettmester – figurájára. A táncszínházi produkció egyfajta pszichodráma, ha úgy tetszik, pszichoanalízis. A rendező-koreográfus számára fontos, hogy Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világát képpé formálja, láthatóvá tegye a zenét.

A 95 perces előadás a hattyúk, kis hattyúk, nagy hattyúk, táncosok, bálozók szerepében az egész társulatot felvonultatja. Felvételről közreműködik a Mariinszkij Színház zenekara Valerij Gergijev vezénylésével.

 

A székesfehérvári előadásra jegyek kaphatók az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színház előcsarnokában (Székesfehérvár, Fő utca 8.), valamint országosan a www.jegy.hu oldalon.