Széchenyi 2020

Rómeó és Júlia

Időpontok és jegyvásárlás »

Egerházi Attila – Szergej Prokofjev:

Rómeó és Júlia

táncdráma három felvonásban

Ki ne ismerné a szerelmet és ki ne ismerné Shakespeare szerelemről szóló drámáját, a Rómeó és Júliát? Örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája jelenik meg a két ellenségeskedő veronai család gyermekei között szövődött szerelem történetében.

A tragikus kimenetelű, a drámát vígjátéki elemekkel is színező tragédia az elmúlt ötszáz évben számtalan feldolgozást ért meg, balettszínpadon 1785-ben beszélték el először a tánc nyelvén. A történet egyik legnépszerűbb megzenésítése Prokofjev balettje, amelyet 1936-ban írt a Leningrádi Opera felkérésére, de csak 1938-ban, Brünnben mutatták be először.

„Szergej Prokofjev elementáris, egyúttal drámai erejű balettzenéje sok koreográfust megihletett, mint ahogyan engem is. Olyan kortárs balett, pontosabban táncszínház megalkotása volt a célom, amely nem illusztrálja sem a Shakespeare által megírt művet, sem pedig Prokofjev zenéjét, hanem egyedi formanyelven keresztül újrateremti és láttatja a megírt, valamint a zenében rejlő, szavakba nem önthető drámát” – mondja a Székesfehérvári Balett Színház produkciójáról a rendező-koreográfus. Egerházi Attila számára a Rómeó és Júlia alapvetően a szeretet, azon belül a szerelem,  továbbá a félelem, annak egyik legerősebb megnyilvánulási formája, a gyűlölet, a meg nem értés, valamint az emberi gyarlóság és emelkedettség drámája.

„Meglátásom szerint olyan táncdráma született, amely szinte minden korosztályt megszólít. A Rómeó és Júlia olyan balett, amely szándékom és reményeim szerint megérinti a nézők szívét” – fogalmaz Egerházi Attila.

 

 

Rendező-koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Szergej Prokofjev
Díszlet: Loes Schakenboes
Jelmez: Bregje van Balen
Fényterv: Loes Schakenboes
Szcenikus: Bajkó György
Betanító- és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják:

Rómeó Fernando Gabriel Luis Luis / Dávid Janík
Júlia Cristina Porres Mormeneo/ Dusana Heráková
Capuletné Elisa Insalata / Elisa Lodolini
Capulet Vladan Jovanovic
Tybalt Marcell Stiedl
Páris Valerio Zaffalon / Fernando Gabriel Luis Luis
Mercutio Matheus Da Silva Sousa / Valerio Zaffalon / Barna Krisztián
Benvolio Dávid Janík / Francesco Vitale Farris
Dajka Liszkai Zsófia / Alzbeta Talciková
Lőrinc barát Barna Krisztián / Valerio Zaffalon
Montague Sipos Dániel m.v.
Verona hercege Molnár Gábor m.v. / Egerházi Attila
Vásári forgatag, nép Elisa Lodolini, Dusana Heráková, Nina Maycas Tarela, Fernanda Losada, Alzbeta Talciková, Botos Gesztenye, Maya Takebayashi,
Emilia Kumpulainen, Cristina Porres Mormeneo, Liszkai Zsófia, Elisa InsalataMatheus Da Silva Sousa, Barna Krisztián, Valerio Zaffalon, Francesco Vitale Farris, Wendel Mota Silva,
Kindl Gábor m.v., Halasi Dávid m.v., Jenei Márton m.v.

Az előadás időtartama: 170 perc két szünettel

A szereposztás változtatásának jogát fenntartjuk!

Bemutató: 2019. május 12., vasárnap 19 óra