Széchenyi 2020

Homokrajzok a Vörösmarty Színházban

Indul az évad a város balettszínházában
2019. augusztus 28., szerda
Homokrajzok: szerdán premier
2019. október 15., kedd
Összes

Homokrajzok a Vörösmarty Színházban

Négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház ebben az évadban, ezek közül az elsőt hamarosan, október 16-án mutatja be a társulat a Vörösmarty Színházban. A Homokrajzok című előadásban három kortárs balettet láthatnak majd a táncot kedvelők. A bemutatóról Brájer Éva alpolgármester, Egerházi Attila balettigazgató és Kristian Ole Tangen koreográfus tartott sajtótájékoztatót.

A szezont tizenhárom táncossal és hét gyakornokkal kezdte meg a balettszínház augusztus derekán. Több új, tehetséges táncművész érkezett a társulatba, velük is megismerkedhet a közönség az évad során a már korábban bemutatott darabokban és az idén készülő újakban. Ettől is izgalmas a közelgő bemutató – emelte ki Brájer Éva alpolgármester, aki arról is szólt: ez lesz az első alkalom, hogy vendég koreográfus munkáját láthatják a nézők a színpadon. Jöjjenek, nézzék meg az előadást, hiszen az Egerházi Attila által táncverseknek is nevezett darabok mindegyike olyan kérdésekről beszél a tánc nyelvén, amelyek sokunkat foglalkoztatnak – invitálta az alpolgármester a nézőket a színházba. A sorban az első a Homokrajzok című bemutató lesz, ebben három egyfelvonásos kortárs balettet láthat a közönség október 16-án.

A tájékoztató előtt a társulat tagjai kedvcsinálóként két kis rövid részletet is előadtak a darabokból. A három egyfelvonásos eddig így együtt még nem szerepelt színpadon – mondta a bemutatóval kapcsolatban a balettigazgató. Az egymástól különálló koreográfiák igazi színházi élményt adnak és minden korosztályhoz szólnak, különleges zenék festik alá a táncosok mozdulatait, a fiatalok által hallgatott elektronikus zene épp úgy megtalálható a táncosok mozdulatait kísérő dallamok között, mint Mozart zseniális muzsikája. A triple build est első darabja, a Félhomály, félelmeinkről szól, arról az állapotról, amikor az ember nem látja tisztán az őt körülvevő dolgokat a maguk valójában. A félhomály előhívja a sötétben rejtőző démonokat; az álarcok, amelyeket az ember addig viselt, lehullanak, nem védik többé, nem rejtik el valódi arcát.

Az Eltűnőben címet viselő, költői hangvételű mű az emberi kapcsolatok törékenységéről, sérülékenységéről mesél. Ez az az darab, amelyet vendég koreográfus készít a társulat számára. A norvég Kristian Ole Tangen nyolc táncművészre álmodta meg a produkciót. A tehetséges, fiatal koreográfus a Spin Off Táncstúdióban végzett tanulmányai után két évet töltött az oslói Nemzeti Művészeti Akadémián, majd a Barcelonában működő IT Dansa társulatnál dolgozott. Részt vett több fesztiválon és versenyen. Első önálló koreográfiáját Egerházi Attila meghívására a South Bohemian Ballet számára készítette 2016-ban – ennek a fehérvári társulatra szabott változatát láthatja a közönség a bemutató első részében. Kristian Ole Tangen a sajtótájékoztatón elmondta: a próbák során fontos volt számára, hogy a társulat tagjait egyenként is megismerje, így több improvizációs gyakorlatot is végeztek, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. A darabot néhány éve készítette, egy másik társulatnak, itt most nyilván változott a koreográfia, másként hat, hiszen mások táncolják. A téma maradt: az elválás, a magány, a közösségben való egyedüllét kérdése foglalkoztatta, ezt fogalmazta meg a mozdulatok nyelvén – magyarázta a fiatal koreográfus.

Az est harmadik, címadó darabja, a Homokrajzok, amelynek Egerházi Attila a rendezője és a koreográfusa. A mű költői képet rajzol az elmúlásról, miközben a táncosi lét tiszavirág életű mivoltáról is szól. A tánc – lényegét tekintve – mozdulatrajzok összessége a térben, amelyek olyanok, mint a vízre rajzolt vonalak, vagy a homokba írt szavak, amelyet az idő vagy egy óvatlan lépés elporlaszt – fogalmazott a rendező az alkotásról.

Az idei évadban már bérletes formában is megnézheti a közönség az előadásokat. A Homokrajzok című kétfelvonásos táncestet a 14 éves kortól, felnőtteknek ajánlott PremiereBalett és Allegro bérletekben játsszák majd a Vendégségben Kafkánál című táncos videóklip és a Rómeó és Júlia című táncdráma mellett. Ezen kívül a 7–13 éveseknek szól a Hattyú és Varázsló bérlet, amelyekben a tavaly bemutatott, telt házak előtt játszott Diótörő és a májusra tervezett Aladdin című mesebalett kapott helyet, utóbbit ugyancsak vendégművész, Nemes Zsófia koreografálja.

Az előadásokra jegyeket és bérleteket személyesen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színházban lehet váltani, online pedig a balettszínház honlapján.

Fotó: Igari Balázs

A produkció színlapja »

Négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház ebben az évadban, ezek közül az elsőt hamarosan, október 16-án…

Közzétette: Székesfehérvári Balett Színház – 2019. október 1., kedd