Széchenyi 2020

„A balettet nem érteni, érezni kell”

Láposi Réka kapta a Pro Theatro-díjat
2018. szeptember 23., vasárnap
Sikert aratott a Bolero
2018. október 16., kedd
Összes

„A balettet nem érteni, érezni kell”

Első triple build-estjét mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház október 16-án, kedden 19 órakor a Vörösmarty Színházban. A Bolero című estben öt kortárs táncszínházi darabot visznek színre, három felvonásban. Az előadás előtt közönségtalálkozóra is invitálják a műfaj iránt érdeklődőket – erről tartottak szerdán – táncos ízelítővel fűszerezett – sajtótájékoztatót a Táncházban.

A szokásos napi próbát felfüggesztve fogadta a sajtó képviselőit a Székesfehérvári Balett Színház társulata szerda délelőtt a Malom utcai Táncházban. A tükrös teremben az igazgató, Egerházi Attila arról beszélt: a jövő heti bemutató azért is fontos a társulat életében, mert ez az első olyan alkalom, amikor intézményként állnak a székesfehérvári közönség elé. A Bolero című kortárs táncszínházi előadás a társulat első triple build, vagyis három egyfelvonásosból álló estje lesz. A felvonásokat semmi sem köti össze egymással: a triple build-ek esetében nem egymásra épülő „történetről” beszélünk, hanem különálló előadásokról van szó, amelyeket egy-egy szünet választ el egymástól. Nincs átjárás, mindegyik darab egy külön kis világ, ezeket egy csokorba kötve nyújtja át a társulata közönségnek – mondta az igazgató, aki kiemelte: előadásaik színházi élményt adnak a nézőknek, a tánc nyelvén szólnak a közönséghez. A balettet nem érteni, érezni kell – fogalmazott.

Az első felvonás első etűdje, a Blablabla humorba csomagolva nevettet saját magunkon, hétköznapi problémáinkon. Az est második darabja, az Aquarell szivárvány egy keserédes hangulat, a felvonást záró Csókokpedig vidám tánc-puzzle. A második felvonásban a Zárt függönyök című, új produkció látható, amelyben persze szétnyílik majd a függöny, és egy ismeretlen-ismerős világra, akár saját világunkra ismerhetünk, népes szereplőgárda segítségével. Az estet lezáró harmadik felvonásban a Rúzs című darab Ravel Bolerójának elementáris zenei megnyilvánulásait fogalmazza tánccá, és egyre hevülő tempóval és dinamikával, lüktetve éri el tetőfokát. Valamennyi produkció koreográfusa Egerházi Attila. A tájékoztatón a Zárt függönyök és a címadó Bolero című darabokból kapott ízelítőt a sajtó.

Bolero (részlet)

Szerdai Bolero-próbánkon természetesen a címadó produkcióból is adtunk ízelítőt a sajtónak 🙂 Új estünknek október 16-án, kedden 19 órakor lehet részese a közönség a Vörösmarty Színházban – előadás előtt közönségtalálkozóra is invitáljuk a műfaj kedvelőit a teátrum kávézójába.Minden az estről: www.fehervaribalett.hu/bolero.htmlJegyértékesítés: Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztára (Vörösmarty Színház, Fő utca 8.) • +36 70 509 88 05 • jegyiroda@arso.hu • Diák- és nyugdíjasjegy csak személyesen vásárolhatóOnline jegyértékesítés: www.jegy.hu/program/96766

Közzétette: Székesfehérvári Balett Színház – 2018. október 12., péntek

 

A kortárs szót hallván még a kultúrát kedvelők közül is sokan megtorpannak, elgondolkodnak, mit takar egy-egy előadás. De nem kell ettől megijedni – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester, aki arról is szólt: ezért is szervezték meg ilyen formában a sajtótájékoztatót, hogy a közönség beleláthasson az alkotói folyamatba, ismerjék meg azt a csapatot, amelyik a színpadon eléjük áll. Ezt szolgálja az az újszerű kezdeményezés is, amelynek keretében „Beszéljük meg!” címmel közönségtalálkozóra invitálják a műfaj kedvelőit – mindazokat, akik úgy érzik, hogy hasznos lenne még a táncelőadás megtekintése előtt picit jobban belelátni a balett világába, szeretnék megérteni a tánc működési- és hatásmechanizmusát, szívesen találkoznának, beszélgetnének az alkotókkal, táncosokkal. A közönségtalálkozó 18.15-kor kezdődik a Vörösmarty Színház kávézójában.

Az estre belépőjegyek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában (Vörösmarty Színház, Fő utca 8.) válthatók. Online jegyértékesítés: www.jegy.hu

Első triple build-estjét mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház október 16-án, kedden 19 órakor a Vörösmarty…

Közzétette: Székesfehérvári Balett Színház – 2018. október 10., szerda